Miksi tartuin Annan tarinaan?

Antti ja Johanna Ryynänen (os. Nevalainen) perheineen. Kuva vuodelta 1904. Kuva: Pielisen museo.

Tulin töihin Joensuuhun maaliskuussa 1977. Joensuun kaupunki oli perustanut matkailutoimistoon matkailusihteerin toimen ja minut valittiin siihen. Kuulin tuolloin, että työpaikkaani Koskikatu 1:ssä nimitettiin Mustosen taloksi. Lainasin kirjan, jossa kerrottiin maineikkaasta kauppaneuvos Antti Juhana Mustosesta. Vuosia kului kunnes heikkokuntoisen vanhan talon kunnostus 1980-luvun puolivälissä tuli ajankohtaiseksi. Talon rakenteista paljastui mielenkiintoisia asioita ja pikkuhiljaa kauppaneuvoksen perheen elämä alkoi herätä eloon. Remontin edetessä saimme tutustua vanhan tyylisiin tapetteihin ja jopa valita itsellemme mieluisan värin omaan työhuoneeseen. Matkailutoimisto pääsi muuttamaan remontoituihin tiloihin marraskuussa 1986.

Mustosen sukuseura kokoontui Joensuussa 1980-luvun lopulla ja sitä kautta sain käsiini Anna Bamfordin ruotsiksi kirjoittamat muistelmat. Arkkitehti Jouni Töyrylä toimi kuriirina. Käänsin käsinkirjoitetun tekstin ja piipahdimme mieheni kanssa Nauvossa, missä asui Annan Winnie-tyttären pojanpoika Derek Bång vaimoineen. Sain heiltä kopiota suvun valokuvista ja Annan tarina alkoi hahmottua. Samalla reissulla tapasin myös Per-Olof Öllerin, Annan Lilly-siskon jälkeläisen.

Sitten kävi niin, että Annan tarina hautautui muiden töiden alle, kunnes eläkkeelle jäätyäni päätin jatkaa Annan elämäkerran työstämistä. Varsinainen onnenpäivä oli kesäkuussa 2021, kun pääsin Järvenpäähän tutustumaan professori Dennis Bamfordin sukuarkistoon. SIELLÄ OLI OIKEA AARRE! Pöydälle oli levitetty Annan ja muiden sukulaisten kirjoituksia, valokuvia, kirjeitä ja kaikkea, mistä saatoin vain uneksia. Materiaalia oli hyvinkin yhteen kirjaan ja innostus kasvoi, kun käänsin Annan englanniksi kirjoittamat muistelmat suomeksi. Ystäväni, graafikko Leea Wasenius oli aineistosta yhtä hullaantunut kuin minäkin ja niin syksyllä 2021 päästiin jo tekemään ANNAN ALBUMIA.
Työn edetessä löysin kaksi henkilökohtaista linkkiä Annaan. Olen omaa sukuani Nevalainen ja isän puoleinen ukkini oli Olli Nevalainen. Hänen siskonsa Johanna meni naimisiin Annan serkun, Antti Ryynäsen kanssa. Uskoisin, että serkukset ovat tavanneet toisiaan, varsinkin kun Johanna ja Antti asuivat Lieksassa kauppaneuvos Mustosen syntymäkodissa Hovilassa.

Toinen linkki löytyi perukirjasta: Ollin isä Samuli Nevalainen näyttää jääneen velkaa kauppaneuvos Mustoselle nykyrahassa mitattuna noin 700 euroa. Tiedossani ei ole, tuliko velka joskus maksetuksi.