Sanfrid – Amerikan veli

Sanfrid ja Josefina Mustonen poikiensa Carlin ja Allenin kanssa. Kuva: Erik Mustosen kotialbumi

Annan Sanfrid-veli pysytteli minulle pitkän aikaa melkein näkymättömissä. Annan omassa kertomuksessa Sanfrid jää vähälle huomiolle, mikä selittyne pitkällä välimatkalla Amerikkaan. Veljestä löytyi muutama kuva Pielisen museon kuva-arkistosta ja amerikansuomalaisten historia tiesi kertoa hieman lisää. Mieleeni juolahti, että valtameren takaa saattaisi hyvällä onnella löytyä joku sukulainen.

Kuinka edetä? No tietenkin googlettamalla ja facebookin kautta. Löysinkin jälkimmäisen avulla Erik Sanfrid Mustosen ja lähetin hänelle viestin kysellen sukulaisuussuhdetta Sanfrid Mustosen kanssa. Kului pari kuukautta ja ajattelin jo, että tämä oli tässä. Sitten pompahti viesti, jossa luki (englanniksi): ”En todellakaan ole mikään nörtti ja huomasin vasta nyt viestisi. Sanfrid Mustonen oli isoisäni. Valitettavasti en puhu suomea, mutta haluan auttaa sinua hankkeessasi. Kerro vaan, mitä haluat tietää.”

Voi sitä ilon tunnetta! Aloitimme sähköpostikirjeenvaihdon ja Erik lähetti minulle tekstiä ja kuvia isoisänsä perheestä. Erik itse on Sanfridin pojan, Carlin poika. Hän on maisema-arkkitehti ja asustaa nykyisin Kanadassa. Erik kirjoitti tietävänsä, että isoisän isä oli merkittävä mies ja että hän oli upporikas. Erikillä on kuulemma aina lompakossaan kauppaneuvos A.J. Mustosen kuva, jotta hän voi sanoa: ”Perheessämme oli joku, joka osasi tehdä rahaa, tarkoitan siis todella paljon rahaa!”

Sanfrid Mustonen muutti Amerikkaan 1890-luvun alussa, miltä ajalta on hänen ANNAN ALBUMISSA sisarelleen lähettämä kirje. Alkuhankaluuksien jälkeen Sanfrid perusti New Yorkissa Wäinön Veikot nimisen kuoron. Hän muutti vuonna 1893 Michiganin suomalaisalueelle Calumetin kaupunkiin, missä hän toimi useiden kuorojen johtajana. Varsin erikoisia ovat levytallenteet, jotka on äänitetty New Yorkissa vuonna 1913. Niissä Sanfrid Mustonen esiintyy yhdessä vaimonsa Josefinan kanssa esittäen suomalaisia kansanlauluja. Äänite on Edisonin fonografirullalla, jota voidaan kutsua todelliseksi arkistojen aarteeksi. Juhannustulilla sekä Hennan keinulaulu:


Sanfrid Mustonen muistetaan amerikansuomalaisten parissa etenkin monien kuorojen johtajana ja musiikin professorina. Hän toimi musiikillisen uransa ohella myös toimittajana useissa ”uuden maailman” suomalaisissa lehdissä. Suomessa Sanfrid Mustonen vieraili Detroit American Chorister -kuoron kanssa vuonna 1925. Myös poika Carl oli mukana tällä matkalla. Carl jatkoi isänsä jalanjäljissä toimien suomalaiskuorojen johtajana mm. Kansallisseura Mieskuorossa.

Sanfrid esiintyi jo nuoruusaikoinaan Joensuussa nuorten miesten kvartetissa yhdessä ”sydäntenmurskaaja” Charles Nylanderin, Poku Lorenzin ja Antti Pakarisen kanssa. Viimeksi mainittu oli kuuluisan oopperalaulajattaren, Maikki Pakarinen-Järnefelt-Palmgrenin isä. (Karjalatar 3.11.1917)