Sinä kerrot - minä kirjoitan

Olen Sirpa Sulopuisto, omaa sukuani Nevalainen ja kotoisin Pielisjärveltä. Koulutukseni on
matkailuopistotutkinto, artesaani ja filosofian maisteri. Opiskelin Itä-Suomen yliopistossa kulttuurintutkimusta pääaineenani perinteentutkimus. Sivuaineina suoritin viestinnän, ympäristönsuojelun, aikuiskasvatuksen ja matkailun opintokokonaisuudet. Pääosan elämästäni olen toiminut eri tehtävissä matkailun ja kulttuurin saralla. Projektityöskentely on minusta sopivan haastavaa, sillä siinä on toimittava tiettyjen raamien sisällä ja päästävä asetettuihin tavoitteisiin.

Ihmisten tarinat ihastuttavat ja suhtaudun lämmöllä kaikkiin suullista perinnettä tallentaviin ideoihin. Eletyt tapahtumat pitävät sisällään sitä meille niin tärkeää mikrohistoriaa, jota on syytä koota ennen kuin kertojat ovat poissa.

Olen kirjoittanut viisi kirjaa, joita viimeisin on ANNAN ALBUMI - Kauppaneuvos Mustosen tyttären tarina (2022).

Kuvanveistäjä Eva Ryynäsestä kertova kirja Kaikkialla on kauneutta ilmestyi Evan 100-vuotismerkkipäivän kunniaksi vuonna 2015. Kirjan kustansi Vuonislahden Taiteilijatalo ry.

Pohjois-Karjalan Matkailu ry:n historiikki 125 vuotta aatteellista matkailutyötä Pohjois-Karjalassa julkaistiin syyskuussa 2018. Joensuun Matkailuoppaat ry juhli 50-vuotista taivaltaan syksyllä 2021 ja niissä merkeissä kokosin tarinoita oppailta ja oppaista. Opashistoriikki on nähtävissä Joensuun Matkailuoppaiden www-sivuilla.

Oman kotikyläni Vuonislahden tarinoita on tallentunut kahteen kirjaan: Vuonislahden kylän historiaa (2001) ja Vuonislahden kouluhistoriaa (2008). Kirjat on kustantanut Vuonislahden kyläseura ry.

Lisäksi teen opastuksia ja matkanjohtajan tehtäviä. Olen suorittanut valtakunnallisen opastutkinnon.

Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, saksa (venäjä)

Olen Suomen Tietokirjailijat ry:n jäsen.